1. Homepage
  2. Blog
  3. zo-laat-je-werkstress-je-relatie-niet-beinvloeden

Zo laat je werkstress je relatie niet beïnvloeden

Vijf dringende deadlines die je boven het hoofd hangen. Je collega die de opdracht verkeerd begrepen heeft. En vlak voor je naar huis wilt vertrekken, zegt je baas: “Krijg jij deze taak er nog bij?” Stress op het werk is allesbehalve zeldzaam. En dat heeft ook impact op je relatie: uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Belgen die stress ook mee naar huis neemt.

Werkstress en je relatie: bewaar de balans

Is het eerste wat je doet na een drukke werkdag beginnen te ventileren tegen je partner over je irritante baas? Of reageert je partner zijn stress af op jou? Meer dan een derde van de koppels geeft zelfs aan dat werkstress een negatieve invloed heeft op hun relatie. Geen wonder, want stress is slecht voor je nachtrust, je seksleven én het zorgt ervoor dat je een kort lontje hebt.

Een goede werk-privébalans bewaren, is dus cruciaal. Maar hoe ga je het best om met een gestresseerde partner? En hoe zorg je ervoor dat je je werkstress thuis loslaat? Onderstaande tips helpen je al een eind op weg!

Zoek een uitlaatklep

De werkstress die je mee naar huis neemt, is eigenlijk een hoop negatieve energie die je niet kwijt kunt. Vaak is je partner dan het onfortuinlijke slachtoffer van die frustraties. In plaats van alle opgekropte stress op je partner af te reageren, zoek je beter een productievere uitweg.

Voldoende beweging is een bewezen methode om werkstress te verminderen. Ga sporten of wandelen, dans de spanning weg, of doe aan yoga.

Ook muziek luisteren, lezen, of creatief bezig zijn, zijn prima manieren om weer tot rust te komen. Het maakt niet uit wát je doet, zolang het je maar helpt om de werkdag van je af te schudden.

Maak daarnaast tijd om samen te ontspannen. Een weekendje weg met zijn tweeën, waarbij je je telefoon thuislaat. Naar de sauna. Of misschien vind je wel een leuke gezamenlijke hobby voor na het werk: salsalessen, quizzen, een kookcursus, …

Deel je frustraties, maar niet te veel

Uiteraard is de input van je partner belangrijk. Zeker als het om grote veranderingen gaat, zoals een carrièrewending. Want in dat geval heeft je beslissing ook invloed op je partner.

Maar jullie hoeven van elkaar heus geen dagelijks verslag over welke collega’s er precies op je zenuwen hebben gewerkt en waarom. De vuistregel: hou het algemeen. Zeg gewoon dat je moe bent na een lange, drukke dag. Het geeft je de kans om kort even te ventileren, zonder je te verliezen in nutteloze details.

Nog een goed idee is om de momenten waarop je over het werk praat duidelijk af te bakenen. Spreek bijvoorbeeld met elkaar af dat je elke dag 15 minuten uittrekt, waarin je om de beurten je frustraties over het werk mag uiten.

Voldoende beweging is een bewezen methode om werkstress te verminderen. Ga sporten of wandelen, dans de spanning weg, of doe aan yoga.

Toon begrip voor elkaar

Werkt een van de twee zijn werkstress op de ander uit? En heeft die daardoor het gevoel op de tippen van zijn tenen te moeten lopen? Probeer dan begrip voor elkaar te tonen. Kies een stressvrij moment uit om te praten, bijvoorbeeld tijdens een avondje tv-kijken. En laat verwijten achterwege.

Achterhaal de oorzaak van het probleem. Is er een collega ziek, waardoor het tijdelijk drukker is? Als je weet wat er aan de hand is, is het makkelijker om een oplossing te zoeken. Misschien kun je op een andere manier helpen: bijvoorbeeld door huishoudelijke klusjes over te nemen?

Kortom: een goede communicatie is het allerbelangrijkste. Trek op tijd aan de alarmbel als je voelt dat werkstress je relatie onder druk dreigt te zetten. En last but not least: vergeet het leuke gedeelte van je relatie niet. Een kus of een knuffel werken prima tegen de maandagblues!

© 2023 Agilitas - Member of Agilitas Group
Algemene voorwaarden Cookiebeleid Erkenningsnummers Homepage